Saturday, 1 October 2011

JAGA ADAB

JAGA TUTUR KATA , JAGA AKHLAK DAN ERATKAN SILATURAHIM..

Panduan Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih muliadaripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.
... ...

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.

Cermin diri - membentuk keperibadian mulia.

BILA KITA ADA PERASAAN ORG LAIN LEBIH MULIA DR KITA AUTAOMATIK RESPON KITA ADALAH MENJAGA TUTUR KATA, MENGGILAP AKHLAK SETIAP HARI DAN TIDAK SESEKALI MEMBIARKAN APA2 PERKARA DAN PERDEBATAN SIA2 MEMUTUSKAN SILATURAHIM KITA.

BAGAIMAKAH JIKA RESPON KITA ADALAH SEBALIKNYA ?

ADAKAH KITA MERASAKAN DIRI INI LEBIH MULIA DR ORANG LAIN?

No comments:

Post a Comment